Із чого роблять мармелад?

Мармелад — насолода, яка відома всім і улюблена багатьма. Це желеподібний забарвлений у яскраві кольори продукт вираженого солодкого кольору. Розглянемо, з чого роблять мармелад, його калорійність та склад, як приготувати желейний, фруктово-ягідний та домашній мармелад.

Історія солодкого продукту

Мармелад – типово східна насолода, його батьківщина – країни Малої Азії, звідки він був завезений до Європи хрестоносцями. Процес одержання мармеладу ґрунтувався на технології уварювання фруктово-ягідного соку до щільного желеподібного стану.

На самому початку, коли виробництво мармеладу тільки починалося, використовувалися фрукти з великим вмістом пектину, наприклад яблука, айва, абрикоси. Але з винаходом штучних компонентів, що желюють, стало можливим використання практично будь-яких фруктів і ягід. Через це асортимент мармеладу значно збільшився. Сьогодні компанія sweli може презентувати покупцям великий асортимент мармеладу.

З чого складається мармелад

Мармелад отримують випарюванням суміші фруктів і ягід з цукром, речовиною, що надає їй желеподібний стан, патокою та харчовими кислотами. У суміш додають барвники для надання готовому продукту яскравого кольору та ароматизатори.

Застосовують такі желюючі речовини, що надають пружну консистенцію мармеладу:

Агар-агар, його виробляють з червоних і бурих водоростей, речовина з сильною здатністю, що желює. Агар-агар збагачує продукт полісахаридами, мінеральними елементами та вітамінами.

Пектин, який виробляють з яблук. Речовини знижують вміст цукру в крові, знижують рівень холестерину, приводять у норму метаболізм, травлення та роботу органів, виводять токсини.

Желатин, який виробляють із кісток, сухожиль і хрящів тварин. У ньому багато незамінних амінокислот, він корисний для волосся, шкіри та кісток.

Модифікований крохмаль, який одержують із звичайного крохмалю. Він піднімає калорійність та дещо погіршує смак.

Одна з цих речовин надає продукту того вигляду, яким його дізнаються.

Калорійність та склад мармеладу

У мармеладі є цукор, харчові волокна, патока, натуральний загусник пектин, лимонна кислота для регулювання консистенції, барвники, ароматизатори, що надають йому певного смаку (натуральні та ідентичні натуральним).

Втім, склад мармеладу не стандартний і залежить від інгредієнтів, що використовуються виробниками, і технології виробництва. Залежно від складу та консистенції мармелад може бути фруктово-ягідний, фруктово-желейний та желейний. Калорійність змінюється.

Структура жувального мармеладу пружна, прикрашають торти і можуть додавати у випічку, тому що він зберігає форму і при нагріванні. Але, незважаючи на цю гідність, такий мармелад найкалорійніший, у ньому багато цукру, а також штучних ароматизаторів та барвників. 100 г жувального мармеладу відповідають 400 ккал.

Що стосується кольору продукту, то всім відомо, наскільки він може бути різноманітним (використовується майже сотня різних барвників). Яскравий колір надають йому зазвичай штучних харчових барвників, вони залишаються стабільними при термічній обробці, що не можна сказати про натуральні. Якщо на виробництві використовують натуральні барвники, то в процесі зберігання колір тьмяніє, що відразу позначається на зовнішньому вигляді насолоди.

Натуральні барвники одержують із екстрактів рослин, соків і навіть деяких комах. Використовуються кармін, який надає мармеладу червоного кольору, куркума забарвлює їх у жовтий колір, энокраситель, одержуваний з плодів чорного винограду чи плодів бузини – в синій.

Крім пектину та желатину в мармеладі використовуються чистий бджолиний віск та рослинні жири. Завдяки цим продуктам часточки не прилипають один до одного, набувають блискучого кольору. Віск захищає продукт від псування. Завдяки складу, в якому немає шкідливих речовин, мармелад вважається корисним для здоров’я продуктом.

У натуральному мармеладі не використовують штучні добавки, його колір та смак, запах обумовлений натуральними інгредієнтами. Але нерідко при виробництві мармеладу використовують харчові добавки, які продовжують термін його придатності, надають йому яскравого смаку та стійкого аромату.

Використовуються емульгатори, антиокислювачі, ароматизатори, стабілізатори, консерватори, барвники. Однак ці речовини не приносять особливої ​​користі організму, а при вживанні такого мармеладу у великій кількості можуть нашкодити.

Без шкоди для фігури

У складі мармеладу є вуглеводи — на 100 г продукту їх містяться 76-80 г вуглеводів, 4 г протеїну і практично немає жиру. Відсутність жиру знижує його калорійність, але високий вміст цукру робить мармелад шкідливим для здоров’я людей із цукровим діабетом, тому їм потрібно підшукати для вживання якоїсь іншої насолоди. Або купувати мармелад, у якому цукор замінено фруктозою.